Monday, September 1, 2014

Cum sa ajuti un prieten care sufera dupa o pierdere. 11 sfaturi pentru atunci cand nu stii ce sa faci (Traducere)

Majoritatea oamenilor vor, sincer, sa ajute un prieten sau membru al familiei care a suferit o pierdere cel putin dureroasa. Cuvintele nu reusesc sa produca efecte pozitive si, de obicei, apropiatii nu stiu ce sa mai spuna. Din frica de a nu spune sau face ceva gresit, unii oameni aleg sa nu faca nimic. Aceasta nu este, intotdeauna, o alegere buna.

In timp ce nu exista o metoda perfecta care sa te ajute sa consolezi o persoana draga care sufera, mai jos sunt cateva reguli de baza.


1.      Durerea apartine indureratului

Tu ai un rol de sprijin in suferinta prietenului tau, nu unul central. Poate suna ciudat, dar majoritatea sfaturilor, sugestiilor si a "ajutorului" dat celui in suferinta ii transmite, de fapt, ca ar trebui sa treaca prin durere altfel sau sa se simta altfel. Suferinta dupa o pierdere e o experienta personala si ii apartine exclusiv celui care trece prin ea. Poti sa crezi ca tu ai proceda altfel daca ti se intampla asta tie. Speram sa nu descoperi daca e asa sau nu. Suferinta ii apartine doar prietenului: urmeaza-i calea.

2.      Ramai in prezent si fidel adevarului

Adesea, e tentant sa faci declaratii despre trecut sau viitor, atunci cand prezentul prietenului tau e incarcat de atata durere. Nu poti sti cum va fi viitorul tau sau al celui in suferinta. Poate fi mai bun sau nu. Daca trecutul prietenului in suferinta a fost unul fericit, asta nu are legatura cu durerea din prezent. Ramai in prezent, chiar daca el e plin de durere.

E tentant si sa faci declaratii generale despre situatie, in incercarea de a linisti indureratul. Nu poti sti daca persoana decedata "si-a terminat misiunea aici" sau daca e "intr-un loc mai bun". Aceste declaratii generale, bazate pe viitor nu ajuta cu nimic. Ramai la adevar: "stiu ca te doare. Te iubesc. Sunt alaturi de tine".

3.      Nu incerca sa repari ce e de nereparat

Pierderea indureratului nu poate fi reparata sau rezolvata. Durerea in sine nu poate fi micsorata. Vezi sfatul nr. 2. Nu spune ceva ce crezi ca poate repara ce e de nereparat si ca indureratul va fi bine. E o usurare sa ai un prieten care nu incearca sa iti ia durerea.

4.      Fii dispus sa vezi o durere sfasietoare, de nesuportat

Sa pui in practica sfatul nr. 4 este, ca si in cazul sfatului nr. 3, foarte foarte greu.

5.      Nu e despre tine

Sa alini durerea cuiva nu e usor. Intervin probleme precum griji, intrebari, furie, frica, vinovatie. Sunt sanse mari sa-ti fie ranite sentimentele. Te poti simti ignorat si neapreciat. Indureratul nu poate contribui la prietenia voastra ca inainte. Nu o lua personal si nu ii reprosa asta. Intr-un astfel de moment, gaseste-ti alti oameni pe care sa te poti baza. E important sa fii sprijinit atunci cand iti sprijini un prieten. Daca ai dubii, vezi sfatul nr. 1.

6.      Anticipeaza, nu intreba

Nu spune "suna-ma daca ai nevoie de ceva", pentru ca indureratul nu te va suna. Nu din cauza ca nu are nevoie, ci pentru ca e un drum lung si spinos de la realitate pana la a identifica o nevoie, a gasi persoana care sa o indeplineasca si sa dea un telefon. Acesta este un proces peste limitele lui/ei de energie, capacitati sociale sau interes. In schimb, fa oferte clare: „Voi veni joi, la ora 4, sa iti duc gunoiul” sau „Trec pe la tine in fiecare dimineata, inainte de serviciu, ca sa-ti plimb catelul”. Fii un sprijin practic.

7.      Fa lucruri practice

Munca reala si dificila a procesului de suferinta nu e ceva ce poti sa faci in locul indureratului (vezi sfatul nr. 1), dar poti micsora povara cerintelor unei vieţi "normale". Poti ajuta cu ceva in sens practic? Cauta exemple, precum sa plimbi catelul indureratului, sa ai grijă de facturi, sa dai zapada din curte sau sa aduci corespondenta. Sprijina-ti prietenul in aceste moduri mici, simple, care sunt dovezi reale de iubire.

Nu incerca sa faci ceva ce e ireversibil, cum ar fi sa speli rufe sau sa faci curat in casa, daca nu intrebi indureratul la fiecare gest. Poate ca sticla aia de suc de langa canapea ar trebui aruncata, dar poate ca a fost lasata acolo de decedat cu o zi inainte. Rufele murdare pot fi ultimele lucruri care poarta mirosul decedatului. Intelegi ce spun? Mici detalii normale pot deveni comori. Intreaba intai.

8.      Ocupati-va de documente impreuna

După un deces sunt multe de facut. Poate ca e nevoie de cumpararea unui sicriu, vizite la cimitir, pachete de impartit, case de amenajat pentru parastase. Ofera-ti sprijinul si implica-te. Urmeaza drumul inceput de indurerat. Prezenta ta acolo e importanta si ii ofera putere. Cuvintele sunt, uneori, de evitat. Tine minte sfatul nr. 4: fii dispus sa vezi durerea si sa fii alaturi.

9.      Mediaza situatiile sociale

Persoana devenita proaspat vaduv/a trebuie sa faca fata unui flux uneori prea mare de oameni care vor sa ajute. Ceea ce ar trebui sa fie un timp de singuratate se poate transforma in povara traiului ca intr-un acvariu. Poate poti intermedia aceste situatii si sa-ti protejezi prietenul daca devii o persoana de contact pentru el/ea. Le poti oferi celorlalti informatii si poti organiza eventualele vizite. Astfel de oameni chiar sunt de ajutor.

10.   Educa-i pe cei din jur

O sa vezi ca alti prieteni, membri ai familiei sau cunostinte cer informatii despre vaduv/a. Tu poti fi, in aceasta situatie, un bun educator. Poti sa ii linistesti cu raspunsuri precum "O sa aiba momente bune si rele ceva timp de acum incolo. O pierdere dureroasa schimba fiecare detaliu din viata unui om". Daca intreaba cineva, dupa o perioada de timp, poti raspunde ca "Durerea nu dispare niciodata. O porti cu tine in diferite feluri".

11.   Iubeste

Mai presus de toate, arata-ti iubirea. Viziteaza persoana indurerata. Spune ceva. Fa ceva. Fii dispus sa stai, neconditionat, langa acel gol care a aparut in viata prietenului tau. Fii dispus sa nu ai raspunsuri. Asculta. Fii acolo. Arata-ti prezenta. Fii un prieten bun. Arata iubire. Iubirea e de durata.

Sursa articol: Huffington Post

Sursa foto: GilesFamilyTherapy

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

© 2011 Monica. Projects & Works., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena